Архив: Булфото

Обновената Национална стратегия за развитие на научните изследвания до 2025 г. ще изгражда партньорства между научните организации, университетите и бизнесът. Това обяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева на обсъждането на стратегията, цитирана от пресцентъра на МОН.

По думите й стратегията ще стимулира реализацията на съвременни модели на университети, като въвеждане на модел за предприемачески университет, на консорциуми/мрежа на университети и институти, и на съвместни или дуални програми за обучение.

Ще бъдат въведени насърчителни схеми за заетост на млади изследователи, придобили научно-образователната степен "доктор" в предприятията. Предвидено е да има конкурси за обучение на млади учени по заявка и с финансовото участие на бизнеса и с популяризиране на постиженията на млади изследователи.

За целта ще бъдат създадени мрежи /клъстери/ от регионални институции, научни организации и високотехнологични предприятия за изпълнение на целеви регионални задачи и програми. Насърчава се развитието на трансфера на знания чрез схеми за създаване на инкубатори за научни идеи. Цялата тази дейност ще затвърди връзката между образование, наука и бизнес, е заявила министър Кунева.

Участието на бизнеса в образованието ще създава нова генерация учени и предприемачи, като целта е създаването на нов пазарен профил и условия за привличане на повече инвестиции.

В България иновациите формират малка част от добавената стойност на българската промишленост - 26% при стойности от 45 процента средно за ЕС. Имайки предвид структурата на българската икономика или преобладаващият дял на малките и средните предприятия, усилията следва да са насочени към осигуряване на стартов капитал за тези компании и за развитие на тяхната пазарна устойчивост.

Развитието на регионите също е част от усилията на двете министерства, за да няма концентрация на научна инфраструктура само в София и Югозападния регион, допълни заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase