Снимка: Архив Reuters

От 20 години леката дрога е около училищата, а и в тях. А сега децата имат и технологиите да отразяват ежедневието си и изпозлването на подобни субстанции, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Цвета Брезнишка, председател на Асоциация "Родители".

Преди дни в социалната мрежа се появи видео, заснето с мобилен телефон и показващо как пловдивски ученици пушат марихуана в класна стая.

"Училището позволява да се случват такива неща", беше категорична Брезнишка. "Учениците не виждат полза от участието си в час. От друга страна първоначално това поведение не е било прекратено", допълни тя.

По думите ѝ децата се бунтуват срещу консервативната система в образованието с подобно деструктивно отношение към учители и съученици. Липсва и адекватна комуникация между училището и родителите.

"Връзката между училището и родителите е сериозно прекъсната. Няма истинско партньорство, има формални отношения. Честите случаи показват абсолютна родителска безпомощност. Когато родителят не се справя с възпитанието на дететто си, той отнякъде трябва да получи подкрепа", настоя Брезнишка.

Тя посочи, че и държавата стои встрани от тези проблеми и същевременно създава рамки за тяхното разрешаване.

"Учителите са се превърнали в чиновници. Ролята на държавата е да даде на учителите свободата да изразят своята творческа същност, но това на практика не се случва", заключи тя.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase