Снимка: Facebook

16-годишният ученик, който изби четири зъба на възрастен мъж в градския транспорт в Бургас, да бъде преместен в училище с по-специален режим. Такова предложение са дали експерти с дългогодишен опит на образователния министър проф. Тодор Танев.

"Такива училища са съвсем малко, но има такива, които се наблюдават от полицията", заяви пред журналисти министърът.

Още по темата

"Преди няколко месеца в Сливен имаше случай на насилие срещу учителка, но майката тогава се извини и учителката не направи по-нататъшни постъпки за съдебно решение", припомни министър Танев. 

Той обаче допълни, че в сегашния случай с пребитата учителка в Севлиево, това няма да се случи.

"Няма да оставим ненаказан този случай или поне, каквото зависи от нашето министерство, тъй като не сме правосъдието, нито сме полицията. Ще има преследване, дотогава, докато не получим едно справедливо възмездие", заяви министър Танев.

Той припомни, че преди осем-девет месеца беше лансирал идеята за специално криминализиране на подобни посегателства срещу учители и ученици, но за съжаление не е стигнало времето това да се направи с предишния министър на правосъдието Христо Иванов.

Министър Танев каза, че се подготвя национална среща за политики и практики за сигурността в българското училище. Този проект ще включва представители на образованието, на МВР и правосъдието, на МТСП, на Министерството на младежта и спорта, на ДАНС и на Държавната комисия за закрила на детето.

"Целта е с всички тези държавни институции да изработим точен и стриктен проект за ограничаване на подобни случаи и за тяхното наказателно преследване", обясни министър Танев.

Той коментира обаче, че "не може да се сложи полицай след всяко дете и не може да се сложи полицай зад всеки учител да го брани, но ако се вземат строги мерки, те ще рестриктират по-нататъшни посегателства, поне в някакъв съществен процент".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase