Снимка: архив, Булфото

Родители на деца с диабет и епилепсия все по-често получават отказ децата им да бъдат приети в детска градина. Въпреки това законите не гледат на тях, като на деца със специални потребности, за които заболяванията им да са пречка да бъдат записани в подобно учреждение.

За проблема пред Нова тв алармира майка на дете, което пие профилактични лекарства за епилепсия. Детето й няма поставена диагноза, но има съмнение за болестта. Било прието в детска градина и трябвало да започне да я посещава от септември. След като майката занесла документите за приема, директорката обяснила, че е добре детето й тръгне, когато се установи, че вече няма здравословен проблем.

Причината била, че няма кой да поеме ангажимент за даване на лекарството на детето. Директорката отрече да е казвала подобно нещо и пояснила, че е поискала документ, който да показва колко често трябва да се приема съответното лекарство.

Направената проверка показа, че детето не посещава детска градина, а причината е заради боледуване, придружено от бележки от личния лекар. Няма как учителите или директорът да дават лекарството, обясняват от Министерство на образованието.

Със същия проблем се сблъскват и родители на деца с диабет. Те решили въпроса, като преместили децата си в други градини, дори частни, където персоналът се съобразявал с нуждите на малките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase