Снимка: Архив Reuters

90 учители и възпитатели се търсят в училищата и детските градини във Варненска област.

"Лятната ваканция е времето, в което директорите сформират екипите си за новата учебна година. Не е необичайно по това време да има текучество на кадри – някои се пенсионират, някои напускат и се местят в други училища. Списъкът с всичките свободни работни места за област Варна в сферата на образованието е достъпен на сайта на РИО – Варна", поясни началникът на Регионалния образователен инспекторат Венцеслава Генова.

Най-много са свободните места за преподаватели в професионални и профилирани гимназии – 36, 30 са в основните училища, 16 – в СОУ, 7 - в детски градини, и 1 - в начално училище. 38 от тях са във Варна, по 9 - в Белослав и с. Стефан Караджа, 7 - в Девня, 4 - в Бяла, 3 - в Медовец.

Отделни бройки има и в други населени места на територията на областта. 12 от бройките са лекторски.
 
Освен учители и помощник-възпитатели в някои училища се търсят също помощник-директори,  счетоводители, системни администратори, огняри и хигиенисти.

Начален учител с английски език се търси в СОУ „Пейо Яворов“, учители по френски и немски – в ГПЧЕ „Йоан Екзарх“, учители по немски и физическо възпитание – в Първа езикова гимназия, учител по немски език – в НГХНИ „К. Преславски“, двама учители по италиански – в СОУПЧЕ „А.С.Пушкин“.

Общо над 1500 са свободните работни места в сферата на образованието в цялата страна.

"С влизането в сила на изменението в Кодекса на труда очакваме около 6000 учители да бъдат пенсионирани, част от които работят вече пенсионирани от 2-3 години в системата, плюс 900 директори", алармира в интервю за БНР Янка Такева от Синдиката на българските учители.

"В системата има изключителен недостиг на учители, особено в предучилищното и началното образование. Усеща се дефицит на кадри и по езиците, по природо-математическите науки", каза още Янка Такева.
Според нея причината е, че  студентите, които учат по специалности, даващи педагогическа правоспособност в България, се подготвят за работа в чужбина.

Автор: Полина Петрова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase