Снимка: Мусала Софт

Общо седем от осемте ни състезатели в завършилата днес 13-та Международна олимпиада по математическа лингвистика са получили медали, съобщиха от "Мусала Софт", съорганизатор на Международната олимпиада.

Златен медал е спечелил Данaил Пенев, сребърни медали - Валентин Димов, Ралица Дарджонова и Тина Владимирова, бронзови медали - Здравко Иванов, Надежда Димитрова и Радина Добрева.

Още по темата

На индивидуалното състезание осемте български състезатели са спечелили общо 394 точки или 49.25 точки среден резултат и са направили България втората държава в света след САЩ (с общо 62 точки среден резултат).

Олимпиадата се проведе от 20 до 24 юли в Американския университет в Благоевград под патронажа на Президента на Република България. Страната ни е инициатор на Международната олимпиада и домакин за трети път от 2003 година насам.

В олимпиадата тази година са се състезавали 43 отбора от 29 държави. Ръководител на българския отбор от 2003 г. насам е инж. Александър Велинов - преподавател по лингвистика в столични училища от 1998 г., председател на секция "Математика и лингвистика" към Съюза на математиците в България от 2008 г. и председател на Организационния комитет на Международната олимпиада по лингвистика за 2015 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase