Снимка: Reuters, архив

За да са сигурни, че техните ученици ще завършат успешно, учители решават матурата на зрелостниците. А ако откажат да го направят, са заплашвани с уволнение.

За тази порочна и дългогодишна практика сигнализират вече бивши преподаватели на гимназия "Васил Левски" в град Ихтиман.

Някои ученици си купували верните отговори на матурите от учителите, а други директно ги получавали като подарък... от преподавателите си.

"Причината е много ясна. Както във всяко училище е ясно, че нашите абитуриенти трябва да приминат, за да се вземе бюджета, който те носят", разказва учителка пред Нова телевизия, пожелала да остане анонимна.

За порочната практика винят Гергана Йорданова, директор на гимназията "Васил Левски", която е и общински съветник от ГЕРБ в Ихтиман. По думите на три от наскоро уволнените служители именно тя е склонявала учителите да разпространяват отговорите на матурите. А схемата, която работи без проблеми от години, е следната - в 8 часа часа МОН изпраща тестовете в училището.

Освен на учениците обаче, изпитът се раздава и на предварително подбрани учители и административен персонал. Верните отговори изпращат като есемеси до ученици или пък вкарват като пищови в изпитните зали.

Според бившата учителка тази година плановете за "подарен изпит" така и не се осъществяват, защото тя и колегите й подават сигнал до МОН седмица преди матурата.

Затова представители на министерството следят строго за реда на провеждането на тазгодишния изпит. Така не може да се осъществи и друга порочна практика – на изпита да се яви подставено лице, на мястото на зрелостника. 

Директорката Гергана Йорданова отказва коментар, засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase