Снимка: БТА

Трябва в българското образование да има "бърза писта" за талантливите деца и ученици? Това коментира вицепремиерът Румяна Бъчварова на Съвета по образование и наука към държавния глава на тема "Качество на образованието и пазар на труда".

Тя отбеляза, че трябват специализирани, систематични и нарочни грижи за талантливите ни ученици, защото не е достатъчно да се гордеем само с техните медали от олимпиади, а е нужно да се полагат и грижи, за да се насърчават тези деца, пише БТА.

На заседанието вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че когато говорим за образованието, често и абсолютно клиширано казваме, че то ни е приоритет, забравяйки, че това означава, че трябва да се откажем от нещо друго. Дончев отбеляза, че в началния етап на образованието болезнена е темата, свързана с отпадането на учениците от училище. Той каза, че акцент в средното образование е дуалното обучение, но то не трябва да се разглежда като панацея.

"В тази връзка най-голямата задача е как да се спечели вниманието на бизнеса и как той да се мотивира да участва в дуалното обучение", посочи вицепремиерът Дончев. По думите му във висшето образование основното предизвикателство е свързано с неговото качество.

По отношение на "бързата писта" за талантливите деца и ученици Дончев коментира, че модерните концепции предлагат в един и същи клас по-дълго да учат и по-талантливите ученици, но и децата със специални образователни потребности.

"Така всички ученици формират ценен социален опит", посочи Томислав Дончев.

На заседанието вицепремиерът Ивайло Калфин отбеляза, че трябва да се дискутира по това колко престижно е образованието в България и това зависи какви възможности то предлага на младите хора.

"Голям проблем у нас са отпадащите от училище ученици, като в последните години имаме и тенденция децата да са по-неграмотни от родителите", коментира Калфин. Според него в предишни периоди от развитието на България това е бил обратен процес - децата са ставали по-грамотни от своите родители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase