Снимка: БТА, архив

Министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев се обяви за въвеждането на предмет „Гражданско образование“ в училищата. Идеята за това дойде първо от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, който поиска още през миналата година въвеждане на задължителен учебен предмет, който да формира знания по държавен строй, религия, политика.

Още по темата
„Сто процента трябва да има "Гражданско образование" в училище от първи до последния клас", заяви днес министърът, цитиран от БТА.

По думите му това се прави в страните, които знаят, че "малките - нашето бъдеще, са първо граждани и след това всичко друго в професията".

На въпрос за сметка на кой учебен предмет трябва да бъде въведено "Гражданско образование", защото учениците са много натоварени, Танев каза, че "децата трябва да бъдат разтоварени по принцип", но на новия предмет трябва да му се намери място.

"Не мога никога да се съглася, че "Гражданско образование" за ученици от първи до 12-и клас конфликтува с другите предмети и че ще ги натовари още повече", коментира просветният министър.

По думите му  "Гражданско образование" трябва да включва теми за изборите, за избирателните системи и за партийността, но също и теми от икономиката, свързани с банките, както и теми за брака и семейството, за свят и личност.

Той добави, че законопроектът за предучилищното и училищното образование трябва да даде възможност да има занапред подзаконови актове за гражданското обучение.

Танев участва днес в кръгла на тема "Гражданското образование - перспективи и възможности", организирана в Народното събрание от заместник-председателя на парламента Иван Иванов и от евродепутата Светослав Малинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase