Снимка: БТА, архив

С близо 25 000 са намалели учениците в професионалните гимназии за последните 14 години, сочат данни на просветното министерство.

Като проблем ресорният министър Румяна Коларова отчете това, че бизнесът не участва активно в професионалното обучение.

По думите й има и добри практики и няколко проекта за дуално обучение, които успешно се реализират във водещи фирми, основно обаче с чужди инвестиции.

Сред проблемите тя посочи липсата на практика от страна на фирмите да издават сертификат за квалификация.

Много често децата работят, но ги ползват повече за общи задачи, като общи работници. Нашата основна цел е да гарантираме, че те усвояват професионални умения, когато са във фирмата, обясни министърът.

По думите й кабинетът ще се опита да гарантира това и чрез приетата днес Стратегия за развитие на професионалното образование и обучение за периода 2015-2020 г.

Целта й е да се осигурят висококвалифицирани кадри за бизнеса и да се преодолее ранното отпадане от системата на образованието на деца от социално слаби семейства. Възрастните пък ще имат възможност да получат квалификация по определена специалност в професионални гимназии и в центрове за професионално обучение, за да се реализират на пазара на труда.

Предвижда се и въвеждането на „защитени“ професии. Стратегията цели и увеличаване на броя на младите учители, за да се преодолее сега съществуващото застаряване на преподавателите.

Средствата за изпълнението й ще се осигуряват от държавния бюджет, националните програми и чрез Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Кабинетът прие днес и Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014-2020).
Особено внимание в нея се обръща на застрашените групи – тези, при които ниските доходи ограничават възможностите за учене и намаляват мотивацията, както и тези, при които езикът е съществена пречка за придобиване на образование.

Стратегията е изключително важна, като имаме предвид негативните тенденции, свързани с нивото на грамотност както сред децата, така и сред възрастните българи, заяви министърът.

По отношение на случая с 13-годишната Ана-Мария, за която има съмнения, че е насилвана сексуално в IV-то помощно училище в София, Коларова съобщи, че все още не е взето решение за наказания, тъй като това би било в нарушение на процедурата.

Искаме да спазим процедурата, защото всяко нарушение на процедурата дава основание за обжалване на окончателното решение, обясни тя.

Вече са получени писмените обяснения на директорката на училището. Министърът заяви, че комисията, която работи по случая, ще обсъди всички документи и ще вземе своето решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase