Снимка: БТА

Министерството на образованието е намерило решение на проблема с децата на бежанци, които искаха да бъдат записани в първи клас в училището в село Калище, но родителите на българчетата заплашиха, че ще отпишат своите деца, ако това се случи.

Още по темата
Децата на бежанците може да посещават учебни занятия в Земен или в София, съобщи просветният министър Румяна Коларова по bTV.

Става дума за 12 деца от лагера за временно настаняване в Ковачевци, които искат да учат в българско училище.

Освен родителите и учителите и местните власти се противопоставиха на искането на бежанците.

На заседание на Oбщинския съвет дори се прие декларация, с която се настоява за премахване на бежанския център в Ковачевци.

Според Коларова грижата на министерството е децата, които отиват в първи клас, да не срещат омраза и негативно отношение.

„За нас е важно децата да учат в нормална среда. Все се надявах, че реакцията на родителите няма да е толкова остра, защото най-лесно и най-добре се интегрират чужденците чрез децата“, коментира тя.

Коларова коментира, че обстоятелство, че децата на бежанците не говорят добре български език, не е проблем.

„Има деца от малцинствата, които тръгват в първи клас с недобро знание по български език, сравнимо с това на въпросните деца. Българчета започват училище, без да знаят холандски, шведски, испански или който и да е език на страната, където живеят", мотивира се тя.

Според нея твърденията, че е заплашвала, че ще спре училищния автобус в селото, е спекулация, като Коларова припомни, че става въпрос за защитено училище, защото там има едва 18 деца, които учат в смесени паралелки.

„Аз не бих допуснала деца да влязат в едно училище, където са нежелани, ако в Земен ще протестират, е добре да го кажат по-рано“, заяви просветният министър.

Относно проекта на Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността Коларова призна, че се налага да бъде приета, защото базовата грамотност на едно голямо поколение е загубена.

„Има първокласници, които не са виждали книга, те се страхуват и инстинктивно намразват учебника. Има и  проучвания, че при деца, на които не се чете от 6-месечна възраст, се забавя интелектуалното развитие“, обясни тя

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase