Румяна Коларова Снимка: БТА

Все още не е ясно колко ще са първокласниците в страната за новата учебна година, тъй като данните още не са окончателни. Това каза днес пред журналисти служебният министър на образованието и науката Румяна Коларова.

Тя отбеляза, че директорите на училища правят всичко възможно, за да гарантират максималното обхващане на първокласниците в клас. Напълно съм убедена, че когато предучилищното образование стане интегрално свързано, ще имаме много по-надеждни цифри, много по-отрано, каза министър Коларова.

По думите й на 3, 4 и 5 септември ще има работна среща на началниците на Регионалните инспекторати по образованието и една от темите, която ще се обсъжда, е колко са учителите в надпенсионна възраст.

Въпреки съкращенията на бюджета на МОН с 19 милиона лева повишението на заплатите на учителите ще бъде гарантирано и няма да отстъпим от ангажимента, който сме поели, увери Румяна Коларова.

Попитана каква е ситуацията с наводнените училища в страната, министър Коларова каза, че във Варна и Добрич средствата са преведени максимално бързо. Тя обясни, че е посетила три училища, в които има ремонти, но добави, че не за всички наводнени помещения в тях е финансирано тяхното ремонтиране.

Коларова отбеляза също, че са подадени документи в комисията по бедствията и авариите, и предстои втори етап за финансирането на тези ремонти. В тези дейности МОН е силно подкрепено от отговорната позиция на кметовете на общините и на общинските ръководства, каза Коларова.

Тя заяви, че амбицията на МОН за 2015 г. е да има повишение на бюджета на министерството не само в абсолютен дял, но и в относителен дял. Това е изключително трудно, но съм убедена, че ще го отстоим, защото за 41 процента от българите образованието е приоритет, коментира Коларова, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase