Милена Дамянова Снимка: БТА

ГЕРБ поиска оставката на министъра на образованието и науката проф. Анелия Клисарова заради спирането на реформата в сектора, липсата на закони и на средства. Това съобщиха на пресконференция днес депутатите от партията Милена Дамянова и Корнелия Маринова.

„Единствената заслуга на министъра е, че успя да стопира образователните реформи, които провеждаха няколко поредни правителства, затова настояваме за нейната оставка”, обяви Милена Дамянова. "Достойно е един човек да се оттегли навреме, защото пораженията, които се нанасят, са за поколения напред. Нямаме закон, нямаме реформи, нямаме средства – имаме празни обещания”, обощи депутатката от опозицията. 

Незабавно да бъде приет Законът за училищното образование, настояват още от партията на Бойко Борисов.

Според тях, ако не бъде приет законът, има опасност да изгубим европейските средства в тази сфера.

Другото искане на партията е очакваните 80 млн. лв. от обявения от правителството завишен ръст на икономиката - 2,1 на сто, да бъдат дадени за образование - за 5-процентно увеличение на единния разходен стандарт за детските градини и училищата, което ще осигури 8-процентно увеличение на заплатите на учителите.

Срокът, даден от ЕС за приемане на Закон за училищното образование, беше 2013 г., а от министерството обявиха, че ще бъде готов през 2016 година. Това означава, че първият випуск, обучаван в адекватни условия и придобил адекватни знания и умения, ще завърши едва през 2023 г., коментираха от ГЕРБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase