Снимка: Getty images/guliver photos

Около 70-80 процента от студентите не стигат до интервю за работа заради лошо подготвени документи. Това коментира днес във Варна преди предстоящия форум "Национални дни на кариерата-2014 - Добра кариера, добър живот" управителят на фирмата организатор "JobTiger" Светлозар Петров.

Той уточни, че документите за кандидатстване са подготвени лошо не поради незнание, а защото студентите не оценяват колко е важно това, предава БТА.

Ако документите не са подготвени както трябва, шансът за интервю на кандидатите намаляват, смята експертът. По тази причина по време на форума в цялата страна ще има специален щанд CV Clinic, където студентите ще получат информация какво трябва да съдържа тяхната автобиография, какво е препоръчително да се спомене на интервюто за работа и какво - не, и други.

Светлозар Петров коментира още, че през последните години най-голямо търсене и най-голям недостиг на кадри има в IT-сектора и дистанционното обслужване на клиенти. При дистанционното обслужване на клиенти се изисква минимум един чужд език, но най-често се наемат хора, владеещи два-три чужди езика.

През тази година във форума във Варна ще участват 45 фирми. Той ще бъде на 25 март. Очакванията са националните дни на кариерата в крайморския град да бъдат посетени от повече от 2000 студенти.

Петров посочи, че средно за страната 60 на сто от наетите на стаж по време на форума млади хора в последствие получават постоянна работа в съответната фирма. По време на криза този процент спада до 40 на сто, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase