Снимка: Фейсбук

Задача по математика, която изисква от децата да изчислят броя на предизборни кебапчета и знаменца взриви социалните мрежи, пише в. "Монитор".

Недоволни родители публикуваха условието във фейсбук. Нетрадиционната задача се била паднала на математическо състезание„Иван Салабашев”, провело се през уикенда.

Деца от втори клас е трябвало да я решават. Ето и условието."Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата?" 

Родители не могат да повярват, че подобни условия могат да бъдат задавани на толкова малки деца. Те недоволстват, тъй като учениците ги занимават с политика от невръстна възраст. Също така настояват да бъде потърсена отговорност от автора на изпита.

Според официалния сайт на математическия конкурс „Иван Салабашев” става ясно, че съставител на задачите за 2-ри и 3-ти клас е Ивайло Кортезов.  От образователното министерство са обяснили пред изданието, че турнирът се организирал от Съюза на  математици в България и експертите от ведомството нямали нищо общо с него „От съюза на математици в България са готови да поемат отговорност”, коментират експерти от министерството на образованието. 

Математическият турнир “Иван Салабашев” започва  през 1992 г.   Всяка година в него участват около 8000 ученици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase