Снимка: Булфото

2829 ученици са се класирали на втория етап в гимназиите след седми клас в столицата. Некласираните седмокласници са 326, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образованието в София Ваня Кастрева.

Тя добави, че тези 326 ученици трябва да подадат своите заявления за третия етап на класирането на 11 и 12 юли, за да кандидатстват за свободните места за третото класиране.

По думите й причини за некласирането на тези 326 ученици във второто класиране са недобре подредени желания или посочени по-малко желания за определени училища, но с бал, който не им е достигнал за тях, пише БТА.

По-голямата част от тези 326 ученици са от страната и те са искали да бъдат приети в определени училища в София, уточни началникът на РИО. След второто класиране в София има около 13 паралелки, които са с ученици под минималния брой /26 или 28/ и това означава, че те ще може да се запълнят при третото класиране, обяви Кастрева.

Тези 13 паралелки, за които има риск да бъдат закрити, ако не се попълнят, са в професионални гимназии, в гимназии с профил "изкуства" и с хуманитарен профил, каза Кастрева. Тя отбеляза, че сред тези 13 паралелки е и паралелката с профил "изобразително изкуство" в Първо СОУ, което се намира в центъра на София.

И през тази година, както и през миналата, няма нито една паралелка, в която учениците изцяло да са се записали, обяви Кастрева. Тя каза, че е била много изненадана от това, че директори на училища са позволявали да се подават заявления за участие във втория етап на класирането и когато ученици са били класирани по първите си желания.

При първото класиране в София са се записали 4083-ма ученици. След второто класиране в столицата засега няма свободни места в елитните гимназии. На 10 юли ще стане ясно дали в тях ще има такива места, обясни Кастрева. Тя добави, че на 10 юли ще бъдат обявени свободните места в гимназиите за третия етап на класирането и тогава в т.нар. училища-гнезда учениците трябва да преподредят своите желания, според техния бал и според останалите свободни места.

Ваня Кастрева призова родителите на седмокласниците да проверят резултатите на своите деца от второто класиране, за да се запишат те в училищата от 5 до 8 юли - с оригинала на удостоверението за завършен седми клас и с оригиналната служебна бележка. За записването в професионалните училища ще е необходимо и оригиналното медицинско удостоверение. На 15 юли ще излязат резултатите от третото класиране за прием след седми клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase