Зам.-министърът на образованието Милена Дамянова. Снимка: Булфото

Реформата в българското образование ще се измести с поне четири години, ако не бъде приет Законът за училищното и предучилищното образование. Това заяви заместник-министърът на образованието Милена Дамянова пред Агенция „Фокус“.

Тя обясни, че в подготвянето на закона са взели участие много родители, учители, както и представители на неправителствения сектор, включващ хора, които имат отношение към образованието.

Според нея с приемането на този закон ще се утвърдят и новите учебни програми, които вече са почти готови. „Това са програми, които променят изцяло философията на съдържанието, като го насочват към формиране на практически умения на учениците, а не на енциклопедични знания. Тези програми ще гарантират условия за учениците - те да се научат да мислят, да анализират, да обобщават информация, т.е. ще повишат тяхната функционална грамотност”, посочва още Дамянова.

Още по темата

Тя отбеляза, че в момента международните изследвания за грамотността на учениците показват, че има ниски резултати в образованието.

„Без този закон съответно тези нови учебни програми няма да могат да бъдат утвърдени, няма да има нови учебници, за които толкова много говорим и въобще цялостната реформа в образованието ще се измести минимум с 4 години напред, а резултатите ще дойдат много по-напред във времето”, обясни зам.-министърът.

Поводът за думите на Милена Дамянова е искането днес на родителските организации законопроектът да бъде включен в дневния ред на парламента в оставащите дни от работата му.

От ГЕРБ подкрепиха това искане, но обясниха, че за да влезе проектозаконът в дневния ред, е необходимо да са съгласни и останалите парламентарни групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase