Родители на третокласници в 133 СОУ в София изпратиха отворено писмо до медиите с оплакване от непристойното поведение на учителката по български език в училището - г-жа Ели Овчарова.

Според родителите, проблемите с учителката, която преподава на децата им от три години, се появили още в края на учебната 2003-2004 година. Системните прояви на невъздържаност и липса на професионализъм от страна на г-жа Овчарова ни накараха да потърсим публична подкрепа за разрешаването на този случай, пишат те.

Преди месец за пореден път те получили информация, че Овчарова се е държала твърде грубо и непривично за преподавател на малки деца.

Госпожата нарекла децата „уличници” и отправила подобно определение и към техните родители. По разкази на децата, учителката освен това често крещяла по тях и ги нагрубявала.

През 2004 г. официално е подаден сигнал до Регионален инспекторат по образованието, гр. София, както и до Министерството на образованието и науката, в които са били изложени притесненията на родителите, че г-жа Овчарова не може да обучава децата, прави грешки, нагрубява учениците и се държи непристойно, а също и че децата имат затруднения при четене и писане.

Официалният отговор на МОН бил, че след направена проверка ще продължи наблюдението на учителката и ”РИО ще осъществи контролно методическа дейност с г-жа Овчарова през втория срок на учебната 2004-2005 година за преодоляване на допуснатите слабости.”

Неофициалният отговор обаче гласял, че са открити множество нарушения, но тъй като г-жа Овчарова има роднинска връзка с г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, от министерството не могат да предприемат нужните мерки.

Водени от грижата за нашите деца и други ученици, които могат да бъдат засегнати от това непристойно отношение, се обръщаме към Вас, с надеждата да предизвикаме вниманието на отговорните органи и широката общественост, казват още родителите.

В допълнение бихме искали да изразим безпокойството си от факта, че според информация, с която разполагаме, г-жа Овчарова няма нужното образование да бъде преподавател по български език в 133 училище.

В архивите на училището няма документи за завършено от нея образование, а само молба за постъпване на работа и трудова книжка, казват те в отвореното си писмо.

Разтревожени сме и от информацията, че г-жа Овчарова в момента посещава курсове за преподавател по руски език с декларирано желание да води учебни часове и по този предмет в 133 СОУ.

Това противоречи на условията на обучение в училището, тъй като децата са записани там, за да получат задълбочена подготовка по руски език от преподаватели, за които това е роден език, допълват родителите.

От училището коментираха за Dnes.bg, че проблемът съществува, има създаден конфликт и в момента се работи по случая, като предстоят и проверки от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase