Софийският университет /СУ/ може да бъде затворен, ако държавата не му изплати пълния бюджет за 2005 година. Това обяви ректорът на университета проф. Боян Биолчев на днешното заседание на Академичния съвет /АС/.

Ректорът обясни, че днес е получил писмо, с което е уведомен, че бюджетът на университета за тази година ще бъде изпълнен до 93 на сто. Така не можем да си платим режийните разходи, а аз няма да отворя университета, ако няма пари, добави той.

Проф. Биолчев съобщи, че в парламента ще бъде внесено предложение между първо и второ четене на закона за държавния бюджет за 2006 година средствата за капиталови разходи за университета да се увеличат с два милиона лева. Вече сме разговаряли с министрите на образованието и на финансите, както и с председателя на парламента Георги Пирински, добави ректорът.

АС прие предложения до правителството и парламента да се възстанови платената форма на обучение в бакалавърската степен. Проф. Боян Биолчев уточни, че ще се запази държавната поръчка за социално слаби студенти, които са показали добри резултати на кандидат-студентските изпити.

Като мотив за връщането на платеното обучение проф. Биолчев посочи и приетата промяна в Закона за висшето образование, с която студенти от Европейския съюз ще се обучават в български университети при еднакви условия с българските студенти. Според ректора това ще намали сериозни приходите от обучението на чуждестранни студенти.

СУ настоява и да се преразгледа начина за образуване на цената за обучението на един студент и това да става по ясни критерии според съвременните изисквания. В предложенията на университета е включено и правителството да посочва източника на финансиране при обявяването на увеличение на работните заплати в страната.

При неиздължаване на държавата към СУ, АС да предприеме мерки, които да включват и затваряне на университета заради невъзможност да извършва нормално работата си, прие още АС на СУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase