Снимка: MasterTux от Pixabay

Дете на две години почина след заразяване с морбили (дребна шарка) в Румъния. Това е 16-ти смъртен случай от морбили в страната.

На 6 декември 2023 година Румъния обяви национална епидемия, съобщава агенция Аджерпрес, позоваваща се на Националния институт за обществено здраве.

От началото на тази година досега регистриранире случаи на морбили са общо 15 763, както и 16 починали в резултат на заболяването. Последният смъртен случай е при дете, което не е било ваксинирано и е страдало от затлъстяване. Случаи на дребна шарка са регистрирани на територията на цялата страна, като най-много са в окръзите Брашов, Муреш и Букурещ, предаде БТА.

Румъния обяви епидемия на национално ниво, за да направи възможна ваксинацията на деца на възраст между девет и 11 месеца, както и на неваксинираните, на фона на тревожно нарастване на случаите на заразяване и големия брой хоспитализации. До момента поставените ваксини срещу морбили са 148 531, от които 24 124 на деца на възраст между 9 и 11 месеца, сочат данни на Националния регистър за ваксинациите, цитирани от Аджерпрес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase