Снимка: архив, БГНЕС

Писмо на Пиер дьо Кубертен, създателят на модерните Олимпийски игри, до Адолф Хитлер през 1937 година, бе публикувано в книга, която се появи във Франция в петък, съобщи АФП. Според автора на изданието Аймерик Манту е "имало отношения между двамата мъже".

Заглавието на книгата е "Пиер дьо Кубертен, човекът, който не измисли Олимпийските игри" на журналиста Манту, а тя бе издадена от "Фобур". Това писмо досега не беше познато във Франция, като идва от архивите на Третия райх, откъдето го е извадил германският историк Ханк Йоахим Тайхлер.

"Това е изследовател, който е прегледал цялата история на спорта в Германия през XX век. Той е намерил това писмо, което доказва въпреки твърденията на семейството на Кубертен и МОК, че е имало отношения между двамата мъже", обясни Манту пред АФП.

Писмото е с дата 17 март 1937 г. и благодари на германския режим за приноса му към "юбилейната година", 50 години в чест на спорта.

Историци са намерили следата на финансиране на нацистка Германия във фонд за дарения на Пиер дьо Кубертен, за да помага на дейностите си. Третият Райх се е готвил да отвори в Берлин "Международен олимпийски институт".

Пиер дьо Кубертен, който е бил на 73 години в момента на провеждането на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г., не е присъствал на събитието.

"Не се знае защо", казва авторът на тази критическа биография.

По време на церемонията по откриването организаторите пускат гласа на французина по високоговорителите.

Човекът е познат и с много спорните си мнения. Той е против навлизането на професионализма на спорта, както и против феминизацията, вярвайки в "доминацията на бялата раса".

"Не мисля, че е подкрепял нацистката идеология за затриването на враговете на арийската раса“, подчертава Манту. "Но между неговата визия и тази на Третия райх се намират общи неща около желанието да се динамизира една нация благодарение на спорта", добавя той.

Пиер дьо Кубертен трябва да влезе в музея Гревен в Париж през юли.(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase