Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мъже и жени със затлъстяване ще може да стават полицаи по индивидуална преценка на комисията. Това предвижда промяна в наредбата за определяне на медицинските изисквания за работа в МВР, публикувана за обществено обсъждане, пише "24 часа".

Досега хората с умерено затлъстяване не бяха допускани до конкурси за държавни служители или за курсанти в Академията на МВР. Максималният индекс на телесна маса за кандидатите беше 29,9. Индексът се изчислява, като теглото в килограми се раздели на височината в метри на квадрат. Нормите за този показател на Световната здравна организация са следните:

под 18,5 - поднормено тегло. Хората с такъв индекс също не се допускат до конкурси за работа в МВР;
между 18,5 и 25 е нормалното тегло;
над 25 е наднормено тегло;
над 30 вече е затлъстяване. Точно за тях се предлага да не бъдат елиминирани от конкурси за полицаи.

Все пак е сложена граница до 34,9, но кандидатите не трябва да страдат от артериална хипертониня, дислипидемия или диабет.

Темпът на нарастване на разпространението на затлъстяването в световен мащаб е по-висок, като по данни на Световната здравна организация 25% от населението в България е със затлъстяване. Хората с първа степен на затлъстяване, които нямат други метаболитни промени, нямат ограничения по отношение на физическото натоварване и не би следвало по този показател да не бъдат допускани при кандидатстване за работа в МВР. Това важи и за все по-високата честота на рефракционните аномалии сред младото население, свързани и със съвременния начин на живот и подобрените възможности за тяхното лечение, пише в мотивите за промяна на наредбата.

Наредбата се променя и за астигматизма, но критериите се затягат.

Кандидати за полицаи с далтонизъм обаче вече няма да бъдат обявявани още в началото за негодни, а ще се прави индивидуална преценка. Ще се допускат хора само с леки отклонения в цветното зрение, средните и тежките форми остават недопустими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase