Кадър: БНТ

Словашкият премиер Роберт Фицо не е бил добре охраняван по време на покушението срещу него вчера. Това каза пред БНТ разследващият журналист Петер Сабо от словашкия сайт aktuality.sk. Състоянието на Фицо е стабилно, но това е единствената официална информация.

Още по темата
"На всички срещи извън Братислава има хора, които чакат премиера, за да го поздравят и е нормално той да отиде и да разговаря с тях. Не мога да кажа, че нападението е било импровизирано, но той не е бил много строго охраняван в този момент", коментира Сабо.

Обсъжда се дали полицията и тайните служби са си свършили работата, защото на площада не е имало много хора.

"Някои експерти казват, че охраната не е била достатъчно компетентна, защото са изстреляни 5 куршума срещу премиера, това е в нарушение на правилата за сигурност", посочи Сабо.

Към момента няма официална версия за мотивите на нападателя.

"Само съвсем общо описание за политическата му мотивация. Появиха се видеа, в които той говори, че не е удовлетворен от правителството. Това е цялата информация, с която разполагаме", обясни журналистът.

Твърде рано е да се правят заключения, но повечето политици в Словакия призовават за спокойствие и да не се правят прибързани заключения.

"Има хора, които веднага обвиниха опозицията за този акт, аз обаче в момента не знам дали обществото е разделено. Всички са шокирани. Някои хора започват да разпространяват дезинформация и представят прибързани заключения, други използват реч на омразата. Медиите се опитват да успокоят ситуацията", каза журналистът.

В момента медиите в Словакия са обект на атаки и обвинения, коментира още Петер Сабо.

"След смъртта на Ян Куциак имаше един период, в който хората ни подкрепяха, но политиците, особено от партията на Роберт Фицо, започнаха да атакуват медиите и ги обвиняваха за всичко, което се случва в държавата. Ние все още сме подложени на словесни атаки. Аз преди няколко години бях заплашен с пистолет. Въпреки това се опитваме да си вършим работата, да информираме обществото", каза Сабо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase