Снимка: Bulgaria ON AIR

Премиерът на Словакия Роберт Фицо остава в тежко състояние след като вчера беше прострелян. Все още с изясняват мотивите и причините за покушението. В ефира на Bulgaria ON AIR главният редактор на вестник Lidove noviny Веселин Вачков каза, че извършителят на покушението определено е действал сам.

"Така се определя той - като поет, писател и недоволен човек. Почти сигурно е, че неговите мотиви са политически или обществени. Изглежда, че е действал сам, няма по-голяма схема, която да търсим. Какво го е подтикнало, е въпрос, чийто отговор още търсим. В момента основната информация е насочена към това какво е състоянието на Роберт Фицо. То остава тежко, нищо, че е бил опериран. Излизат противоречиви информации, в следващите дни ще има много въпроси какво е подтикнало извършителя, както и за телохранителите на президента, които не са си свършили работата", заяви Вачков.

В студиото на “България сутрин” Вачков сподели, че покушението е могло да бъде предотвратно. Главният редактор допълни, че не се усеща страх от подобни събития. Определи стрелеца като “вълк единак”. “Специалисти казват, че нещо такова не би трябвало да се случи, защото и хората, с които Фицо е разговарял, не са били голяма тълпа, 10 души. Не би трябвало един изстрел да успее, защото дотогава е трябвало да са реагирали охранителите. Ще има и политически въпроси за състоянието на словашкото общество", допълни още в ефира на Bulgaria ON AIR.

Словакия е разтърсена от голямата промяна във властта в последната половин година, а това определено изостря напрежението по отношение на политиката. “Фицо спечели преди около половин година, състави правителство, имаше и президентски избори. Словашкото общество премина през период на ожесточени предизборни кампании през това време и това явно допринесе за изостряне на отношенията", коментира редакторът.

Вачков е категоричен, че все още е рано да се правят заключения. В медиите са се появили инфомации, че нападателят е човек с по-консервативни виждания, по националистично ориентиран, но “дали това е причината и дали е вярно е, все още рано да се каже. Атентат от този тип с огнестрелно оръжие не е имало, но е имало опит за физическа саморазправа. Словакия е една доста бурна и емоционална държава. Особено през последната половин година много се изостриха отношенията в обществото", добави Вачков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase