Снимка: БГНЕС

Германската полиция започна разследване, след като на гроба на бившия финансов министър Волфганг Шойбле, беше открита дълбока дупка, предаде АФП. Шойбле почина в края на миналата година,

Мястото на покой на Шойбле се намира в родния му град Офенбург в Югозападна Германия, а дупката е била открита на 13 май, съобщиха от полицията.

Според органите на реда, на гроба на консервативния политик е имало "1,2-метрова дупка с форма на фуния", като се добавя, че осквернителят "не е достигнал до ковчега на покойника".

Обстоятелствата остават неясни, допълва полицията.

Шойбле, видна фигура в германската политика от десетилетия, беше погребан там през януари. Член на консервативния ХДС, той бе министър при канцлерите Хелмут Кол и Ангела Меркел.

Работейки с Кол, Шойбле изиграва ключова роля в обединението на Германия през 1990 г. и си извоюва репутацията на пазител на бюджетната дисциплина в Германия като финансов министър на Меркел.

Впоследствие Шойбле е председател на Бундестага от 2017 г. до 2021 г. и остава член на парламента до смъртта си.

Оскверняването на гроба му предизвиква възмущение, отбелязва БГНЕС.

Министърът на вътрешните работи Нанси Файзер заяви, че инцидентът е "гнусно престъпление, което трябва да се преследва строго".

Настоящият председател на Бундестага Баербел Бас заяви, че е "дълбоко шокирана" от оскверняването на гроба на предшественика ѝ. Бас също така каза, че е обезпокоена от "признаците на брутализация" в някои части на обществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase