Снимка: БГНЕС

Ние сме искрено разтревожени за очертаващите се тенденции. Около 29 000 медицински сестри липсват, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Много често се акцентира на това коя болница е закупила нов скенер, ядрено-магнитен резонанс, изкуствен интелект, робот, но основата на нашата професия е здравната грижа, коментира той. Основният човешки фактор е в основата на тази грижа, напомни Мутафчийски.

Медицинските сестри са най-близко до пациентите. Те усещат техните болки и страдания, те са медиаторът между лекаря и пациента, заяви също началникът на ВМА. Във всяка болница има недостиг на медицински сестри, посочи Мутафчийски. Въпреки че ВМА е привлекателно място за работа заради социалните придобивки, заради доброто заплащане, заради самата идея, че работиш в най-престижната болница, ние забелязваме "прегаряне" при нашите сестри, защото те са недостатъчни, посочи също той. По думите му обаче никакви пари не могат да компенсират това "прегаряне". И добави, че сме в дълг на медицинските сестри. Мутафчийски отбеляза и друг проблем, че на година около 170 лекари напускат системата.

По-рано днес в столичния храм "Свети Александър Невски" бе отслужен първият молебен за здравния служител. Това стана по предложение на генерал Мутафчийски, а от Светия синод са приели датата 12 май да бъде вписана в православния календар и всички епархии да отслужват молебен ежегодно на този ден. Датата е във връзка с Международния ден на сестринството, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase