MQ-9 Reaper. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Американските дронове MQ-9 Reaper са начело в списъка с оръжия, които Украйна иска да получи от САЩ, пише PoliticoPro, позовавайки се на свои източници.

Украйна проявява все по-голям интерес да получи американския шпионски дрон MQ-9 Reaper, защото планира операции за лятото и търси нови начини да помогне за идентифицирането на руски цели дълбоко зад фронтовите линии, пише изданието. Отбелязва се, че тези дронове са били приоритет за Киев от първите дни на войната. Въпреки това, докато по-рано те бяха планирани да бъдат използвани както за ударни, така и за разузнавателни мисии, сега Украйна се интересува главно от използването на MQ-9 Reaper само за разузнаване, твърдят източниците.

MQ-9 Reaper е модулен разузнавателен и ударен дрон, който е разработен за ВВС и ВМС на САЩ, както и за британските ВВС, припомня украинската агенция УНИАН. Първият му полет се състоя през февруари 2001 г. Дронът е оборудван с турбовитлов двигател, който му позволява да развива скорост над 400 км/ч. Размахът на крилете е приблизително над 20 метра, може да остане във въздуха над 24 часа и да носи боен товар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase