Снимка БГНЕС, архив

Завърналите се от Украйна руски военни за две години са убили 107 души и поне 100 са получили тежки травми в резултат на престъпления, сочи изследване на сайтът "Вёрстки", основано на медийни публикации и съдебни регистри.

Върналите се военни са извършили минимум 84 престъпления с човешки жертви: 55 убийства, в които са загинали 76 души, 18 случаи на нанасяне тежки телесни травми с 18 жертви, девет нарушения на пътното движение, довели до смъртта на 11 души.

Има и два случая на склоняване към употреба на наркотици, в които са починали двама непълнолетни. Според присъдите, които анализира "Вёрстка", за убийствата на върналите се от Украйна получават от 6 до 11 години колония, другите военни - от 7.5 до 10 години. Ако са съдени и по допълнителни членове от НПК присъдите нарастват до 22 и 20 години съответно.

По делото за нанасяне на тежки телесни повреди, довели до смърт, присъдите са малко по-ниски - от 5.5 до 10 години и 8 месеца колония за наемниците от ЧВК Вагнер и от 6 до 9.5 години за останалите военни. Очевидно е, че участието във войната е смекчаващо обстоятелство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase