Снимка БГНЕС

България чака румънска фирма да уговори графика за превозване на 100-те БТР-а, които българският парламент реши да дари на Украйна. Това стана ясно от участие на зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов в "Денят започва" по БНТ.

Запрянов отговори на депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев отпреди няколко дни. Мирчев каза, че Националният съвет на “Да, България”, на който той е член, е взел решение да поиска отчет в парламента от Министерството на отбраната за военно-техническата помощ за Украйна.

“Дали Тодор Тагарев или някой администратор, но вече 3 месеца не можем да превозим 100-ина БТР-а. И не е поради липса на средства, те са над 300 000 евро и се плащат от партньорски страни. Освен това Европейският фонд за мир или САЩ ни компенсират заради тези БТР-и. Не мисля, че проблемът е в министър Тагарев, той е логистичен”, каза тогава депутатът, който е член на парламентарната комисия по отбрана.

"Вътрешната процедура по извозването на излишните БТР-и на жандармерията на територията на страната завърши, те са събрани на едно място в София. По отношение на извозването на тази техника от България към Украйна, да, тя все още е тук. Изчаква се румънска фирма да уговори графика за извозване на техниката", заяви сега Атанас Запрянов.  "Финансирането ще бъде 100% външно", подчерта зам.министърът, но обясни, че това забавя процесите на доставка, затова в Министерство на отбраната се обсъжда въвеждането на вътрешно национално финансиране, за да се ускорят процесите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase