Снимка: БГНЕС

Бившият държавен глава на САЩ и настоящ кандидат-президент Доналд Тръмп направи в социалните мрежи първия си публичен коментар за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални, като не обвини никого за случилото се, съобщи Ройтерс.

"Внезапната смърт на Алексей Навални ми изясни още повече случващото се в нашата страна. Това е бавно и постепенно напредване по пътя на разрухата, по който ни водят нечестни, радикални леви политици, прокурори и съдии. Отворените граници, фалшивите избори и отвратително нечестните решения в съдебните зали разрушават Америка. Ние сме залязваща нация, проваляща се нация!", написа Тръмп, като според Ройтерс той се опитва да направи връзка между смъртта на Навални и собствените си политически и съдебни проблеми.

Според агенцията не е ясно какви паралели се опитва да начертае Тръмп със съдбата на Навални, който се бореше срещу това, което наричаше широкоразпространената корупция на руския елит и който описваше Русия като управлявана от „негодници и крадци“.

Предизборният щаб на Тръмп не е отговорил на молбата за внасяне на яснота в коментара му.

По време на мандата си в Белия дом през 2017-2021 г. Тръмп изрази възхищение от руския президент Владимир Путин. През 2018 г. той отказа да обвини руския лидер за намеса в изборите в САЩ през 2016 г., поставяйки под съмнение констатациите на собствените му разузнавателни агенции.

Президентът на САЩ Джо Байдън в петък директно обвини Путин за смъртта на Навални в затворническа колония в Русия отвъд Полярния кръг. Подобно обвинение отправи и основният съперник на Тръмп за номинацията на Републиканската партия Ники Хейли.

Тя разкритикува опонента си, че поддържа добри отношения с Путин, когото тя нарече „човек, убиващ политическите си опоненти, държащ като заложници американски журналисти и никога не прикривал желанието си да разруши Америка“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase