Снимка: БГНЕС

"Въз основа на оперативната обстановка около Авдийвка, за да избегнем обкръжаване и да запазим живота и здравето на военнослужещите, реших да изтегля нашите части от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни линии".

Това заяви генерал Олександър Тарнавски, който командва район на Авдийвка. Изтеглянето на украинците е следствие от засиления руски натиск върху източния град, който се наблюдава през последните седмици, предаде АФП.

Това е значителна символична победа за Русия преди годишнината от началото на инвазията на 24 февруари и най-значителната й териториална придобивка, откакто превзе Бахмут през май миналата година.

"В ситуация, в която врагът настъпва върху труповете на собствените си войници с предимство на обстрела десет към едно, при постоянна бомбардировка, това е единственото правилно решение", каза Тарнавски.

"Обкръжаването беше предотвратено, личният състав беше изтеглен, а нашите войници заеха отбрана на определените линии", добави той.

Това е първото важно решение на новия военен началник на Украйна Олександър Сирски след назначаването му на 8 февруари, който заяви, че то е за запазване на живота на войниците и предотвратяване на обкръжаването им.

"Реших да изтегля нашите части от града и да премина към отбрана на по-благоприятни линии", написа Сирски във Facebook малко преди съобщението на Тарнавски.

"Нашите войници изпълниха достойно военния си дълг, направиха всичко възможно да унищожат най-добрите руски военни части и нанесоха значителни загуби на врага", заяви Сирски.

Авдиевка, която преди руската инвазия имаше около 34 000 жители, има важна символична стойност.

Индустриалният град се намира в Донецката област на Украйна, която е свидетел на най-тежките боеве по време на почти двегодишната руска инвазия и за която Кремъл твърди, че е част от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase