Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вълците мутанти, обикалящи по безлюдните улици на Чернобил, изглежда са развили резистентност към рака, което може да помогне на учените да се борят срещу рака при хората, пише Sky News.

През 1986 г. хората в Чернобилската АЕЦ са евакуирани поради изпускане на радиация, причиняваща рак. Въпреки това диви животни като вълци и коне все още бродят из пустошта повече от 35 години след бедствието.

Изследователи от Принстънския университет в САЩ са посетили Чернобил през 2014 г. и са поставили вълци с радио нашийници, за да могат да проследят движенията им и да определят на колко радиация са били изложени. Те също взеха кръвни проби, за да разберат как телата на вълците реагират на радиацията, причиняваща рак.

Изследователите откриха, че чернобилските вълци са изложени на над 11,28 милирема радиация всеки ден през целия си живот, повече от шест пъти над законовата граница за безопасност за хората. Те също така установиха, че вълците имат променена имунна система, подобно на пациентите с рак, подложени на лъчева терапия, но по-важното е, че те също така идентифицираха някои части от генетичната информация на животните, които изглеждат устойчиви на повишен риск от рак.

В същото време проучването беше спряно през последните години поради началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна.

Световната здравна организация (СЗО) прогнозира, че до 2050 г. броят на случаите на рак в света ще се увеличи със 77%. През 2022 г. 10 вида рак са причина за две трети от новите случаи и смъртни случаи. Ракът на белия дроб е най-разпространеният рак с 2,5 милиона докладвани нови случая. Ракът на гърдата при жените е на второ място с 2,3 милиона нови случая, следван от рака на дебелото черво с 1,9 милиона нови случая и на простатата с 1,5 милиона нови случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase