Снимка БГНЕС, архив

На фронтовата линия в Източна Украйна мрачното настроение сред войниците е в ярък контраст с възторжената атмосфера от миналата година, когато бяха освободени Харковска област и град Херсон, съобщи Би Би Си.

Командир на рота от 93-та бригада разказа, че руските войски атакуват позициите им поне два пъти дневно. Отрядите, които се опитват да спрат тези атаки, обаче изпитват недостиг на боеприпаси.

Някои войници споделят, че се налага да ограничават огъня поради липсата на артилерийски снаряди.

Украинските войски на фронтовата линия получиха нови западни оръжия, като шведската гаубица "Арчър" и произведените в САЩ артилерийски системи М109 "Паладин". Но войниците твърдят, че тези скъпи оръдия ще се превърнат в скрап, ако нямат патрони за стрелба, пише БГНЕС.

Зимата създава нови предизвикателства за войниците. Хипотермията е нов враг. Ниските температури се отразяват и на техниката - моторното масло се втвърдява, а някои компоненти на оръжията могат да замръзнат.

Достъпът до позициите на фронтовата линия вече е много по-труден, тъй като пътищата са покрити със сняг или са напълно замръзнали.

Малките автомобили трудно достигат до отдалечените постове. А поради постоянната заплаха от безпилотни самолети е твърде рисковано да се доставят доставки с големи камиони или бронирани машини.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase