Снимка: БГНЕС

Богата и уредена Канада пропищя от наглед елементарен проблем - популацията от така наречените "диви суперпрасета". По оценка на проф. Райън Брук от Университета в Саскачеван в момента на територията на страната обикалят над 62 хиляди диви прасета.

На пръв поглед това не е прекомерно голямо число, но пред "Асошейтед Прес" проф. Брук уточнява, че неслучайно нарича животните "суперпрасета" и ги определя като "най-трудния за унищожаване вид на планетата". "Те са екологичният еквивалент на тежка влакова катастрофа", категоричен е професорът.

Причината е, че дивите прасета са плод на комбинация на гени между различните породи, при която успяват да вземат най-доброто от всяка порода. Те са изключително плодовити и се размножават с бързи темпове. Освен това кожата и козината им ги правят издръжливи на суровия канадски климат - до минус 50 градуса по Целзий. Не на последно място, суперпрасетата са хитри и находчиви и имат размер, не много по-голям от този на домашните прасета, и са доста пъргави за вида си.

Специалистите смятат, че в канадски области като Саскачеван, Манитоба и Албърта популацията на дивите прасета е напълно извън контрол. Най-лошото е, че те са невероятно лакоми и ядат всичко по пътя си, застрашавайки някои от редките канадски животински и растителни видове. Суперпрасетата допринасят за корозията на почвата, докато ровят за храна, и пренасят болести като чума по свинете.

Корените на проблема с дивите суперпрасета всъщност може да бъде проследен до 80-те години на миналия век.
Тогава Канада насърчава фермерите да започнат контролирано да отглеждат диви прасета във фермите си. Страната регистрира огромен скок в търсенето на месото на дивите прасета и така до началото на новия век, когато пазарът изведнъж се срива и повечето фермери фалират.

Много от тях не си правят труда да ликвидират прасетата, а ги пускат сред природата, където те започват да се размножават. Резултатът от тази безотговорност вече е налице. Дори и всяка година ловците да убиват 65% от суперпрасетата, те ще продължат да се размножават експоненциално. А в момента ловците убиват едва около 2 до 3 процента от дивите прасета. Освен всичко друго животните са със силен териториален нюх и майчински инстинкт и могат да станат агресивни, ако усетят заплаха. Не се притесняват да нападат и хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase