Снимка: БГНЕС/ЕРА

Русия заяви днес, че Украйна рискува да предизвика ядрена катастрофа, след като девет украински дрона са били свалени от руските сили близо до Запорожката атомна електроцентрала, която е най-голямата АЕЦ в Европа, предаде Ройтерс.

Запорожката АЕЦ, която е под руски контрол от началото на март 2022 г., разполага с шест реактора ВВЕР-1000 В-320, съдържащи уран 235. Четири от реакторите са спрени, а два - № 4 и № 5 - са в т.нар. режим на "горещо спиране", според руския оператор на централата.

"Киевският режим продължава да извършва провокации с цел да създаде заплаха от авария в Запорожката атомна електроцентрала и да наруши ротацията на служителите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ)", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Министерството съобщи, че руските сили за противовъздушна отбрана са свалили девет украински дрона близо до контролирания от Русия град Енергодар.

МААЕ неведнъж е заявявала, че светът има късмет, че все още не се е случил ядрен инцидент в Запорожката АЕЦ, където според агенцията ядрената безопасност остава изключително крехка. Както Украйна, така и Русия се обвиняват взаимно за нападения срещу централата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase