Снимка: архив, БГНЕС

Харвардският университет е начело за 22-ра година на академична класация на световните висши училища, съставена от независимата консултантска компания "Шанхай ранкинг кънсалтънси", предаде АФП.

Както и миналата година, англосаксонските учебни заведения заемат първите десет места: осем американски университета (Харвард, Станфорд, Масачузетския технологичен институт, Бъркли, Принстън, Колумбия, Калифорнийския технологичен институт, Чикаго) и два британски (Кеймбридж, Оксфорд) са начело на подреждането за 2023 г. Класацията се изготвя от 2003 г.

На 15-о място е френският университет Париж-Сакле, който е водещото учебно заведение от континентална Европа в списъка. Той и се е изкачил с едно място нагоре спрямо изданието през 2022 г.

При изготвянето на класацията под внимание се вземат шест критерия, сред които носителите на Нобелови награди и Филдсови медали - считани за Нобел по математика, сред завършилите студенти и професори, брой на най-цитираните изследователи в тяхната дисциплина и публикации в изданията "Сайънс" и "Нейчър".

Тези критерии, които по същество се основават на научни изследвания, а не на обучение, подхранват някои от критиките към тази класация, отбелязва АФП.

Както и в предишните издания, повече от 2500 висши училища по света са проучени, за да се състави класация на първите 1000.
(БТА, Теодора Славянова)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase