Снимка: БГНЕС

Около две трети от опитите за депортиране на търсещи убежище в Германия чужденци се провалят, показват правителствени данни, а причините варират от отменени полети до невъзможност да бъде открито лицето в деня на отпътуване, предаде ДПА.

Държави от целия Европейски съюз се опитват да увеличат броя на депортираните като средство за справяне с нелегалната миграция. От години усилията в тази посока постигат скромен успех, отбелязва агенцията..

Според федералното правителство, миналата година се извършени 12 945 репатрирания, но други 23 337 души така и не са били депортирани.

Германия е в разгара на най-сериозната мигрантска криза от 2016 г. насам, каза за в. „Билд ам зонтаг“ консервативният говорител по вътрешнополитически въпроси Александър Тром. Той изтъкна, чуе политиката по репатриране на чужденци трябва да е приоритет.

Тром обвини управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц, че не е осъществила нищо от планираната „офанзива по репатриране“.

Коалиционното споразумение, сключено между социалдемократите на Шолц, „Зелените“ и свободните демократи гласи: „Не всеки, който дойде, може да остане. Започваме офанзива по репатриране, за да го прилагаме по-последователно, особено депортирането на престъпници и на хора, които представляват заплаха“.

Към 31 декември 2022 г. в централния регистър на чужденци, подлежащи на принудително напускане на Германия, са били вписани  общо 304 308 души. Процедурата по депортиране на 248 145 души е била временно спряна./ БТА, Петя Гергова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase