Снимка: БГНЕС

"Пречката не е в западните санкции на режима в Дамаск и че международната общност не иска да помогне, а в това, че има нестабилност в засегнатите от земетресението територии на Сирия. Там властта - дали е от поддръжници на президента Башар Асад, или тези, които са срещу него - и от едните, и от другите върлуват банди. Много е много трудно да се достигне до разрушените от земетресението райони". Това каза пред БНР Нидал Алгафари, пиар експерт, писател и режисьор със сирийски произход.

По думите му положението в Сирия е много трагично. "Апокалиптично е!", добави той, като сподели разкази на свои роднини, живеещи в Южна Сирия.

Още по темата

Той посочи, че проблемът е, че хората не могат да бъдат спасени, защото не могат да отидат професионални спасителни екипи, обучени и с кучета, до мястото на опустошителното земетресение.

Алгафари изказа мнение, че никой не може да гарантира сигурността на спасителите, които Западът може да изпрати в Сирия.

"След много запитвания и проверки, публикувам линк, чрез който може да се дарят средства за помагане на част от засегнатите от земетресението в северната част на Сирия. Даренията ви ще бъдат за "Белите каски" - доброволци спасители, които помагаха при разрушенията предизвикани от гражданската война. На тях им имам доверие!", написа по-рано във фейсбук профила си Нидал Алгафари.

Нидал Алгафари подчерта, че в Сирия има голям недостиг на горива и затова спасителните операции не са с тежка техника, а с "кирки, лопати и с голи ръце".

Официалната власт в Сирия не се грижи за хората, каза той и обясни, че властта на Асад "е абдикирала от всякакви действия, защото държавата е в много тежка финансова и икономическа криза".

От години помощите за бедните в Сирия от международната общност и от ООН не достигат до хората, "обикновено тези продукти се вземат и се продават, за да се обогатяват търговците на смърт".   

Според него няма да има нова бежанска вълна от Сирия към Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase