Снимка: архив, БГНЕС

Апокалиптична е картината в град Нурдагъ в южния турски окръг Газиантеп. Нурдагъ се намира едва на 20 км разстояние от град Пазарджък, където беше епицентърът на първото от поредицата унищожителни земетресение с магнитуд до 7,7 в Южна Турция.

Още по темата
На практика над 50-60 процента от зданията в града са срутени.

Спасителни екипи продължават да работят непрекъснато в опит да намерят оцелели сред отломките. Изпод руините се чуват гласове на затрупани хора.

По последни данни броят на загиналите при земетресенията е 5894, а близо 35 000 са ранените, предаде специалният пратеник на БТА Нора Чолакова.

В град Нурдагъ има димна завеса, а във въздуха се носи много лоша миризма. Постоянно се чува вой от сирени на линейки.

В района има изграден палатков лагер на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Голяма част от хората са били принудени да прекарат нощта на улицата въпреки ниските температури, които тази нощ паднаха под нулата. Рано сутринта термометърът показваше минус три градуса.

В град Газиантеп ситуацията е относително по-спокойна, въпреки че там също има голям брой жертви – над 500, а ранените са близо 5000. Частично се е срутил хилядолетният замък Газиантеп, част от световното културно-историческо наследство на ЮНЕСКО.

На много места в района няма ток и вода. Телефонните връзки, както и интернет комуникациите са много лоши.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase