Снимка: архив, БГНЕС

В Шотландия парамедиците заявиха, че се занимават с все повече случаи на пациенти, които са се разболели, защото не са в състояние да отопляват домовете си, предаде кореспондентът на БНР.

Увеличените цени на енергията накараха мнозина да изключат отоплението си през зимните месеци, тъй като не могат да плащат високите сметки.

От шотландските служби за Бърза помощ съобщиха, че всеки ден посещават хора, които не са добре, защото домовете им са изключително студени или не могат да се хранят както трябва.

Парамедиците допълват, че обикновено за такива случаи получават обаждания от приятели или роднини. Благотворителни организации предупредиха, че много хора са принудени да се справят с "опасен коктейл" от увеличаващи се енергийни сметки, растяща инфлация и по-високи лихвени проценти тази зима.

По данни на шотландското правителство около 36% от домовете в Шотландия са изпаднали в така наречената "горивна бедност" след увеличението на цените за ток и газ.

По данни на Бърза помощ в Шотландия средно 44 души на ден са постъпвали в болници с хипотермия по време на първото застудяване между 1 и 18 декември. Макар и температурите през зимата в останалата част на Обединеното кралство да не са толкова ниски, колкото в Шотландия, картината с хората, лишаващи се от отопление, е доста подобна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase