Снимка: БГНЕС

След три години в търсене полицията в Берлин откри част от откраднатите бижута и съкровища, задигнати от колекцията Green Vault в бившия кралски дворец в Дрезден.

31-те артикула включват инкрустирана с диаманти нагръдна звезда Орден на белия орел и декорация на шапка със скъпоценни камъни Heron Stutz.

Още по темата

Твърди се, че пробивът в разследването е дошъл, след като поне един от шестимата гангстери на клана Ремо, които скоро ще се изправят пред съда, е проговорил пред полицията и е казал къде е скрита плячката.

Марион Акерман, директор на музея Green Vault, описа връщането на бижутата като "невероятно красиво". Тя каза пред телевизия MDR: "Това е истинско коледно чудо".

Bild am Sonntag съобщи, че полицията е "нарушила кодекса на честта на арабския клан Ремо", след като "най-малко един е предал останалите".

"Имаше проучвателни разговори с перспектива за сделка", каза Юрген Шмид, говорител на прокуратурата в Дрезден.

Еполет, който включва 49-каратов камък, известен като Дрезденския бял диамант, все още липсва, както и големият лък от гърдите на кралица Амали Огюст.

В добре планиран обир, който приключи за десет минути, крадците потопиха улиците около музея в мрак. След това маскирани фигури нахлуха в галерията на музея, разбиха с брадва стъклена витрина и измъкнаха бижутата с въдица.

Смята се, че кланът Ремо, германо-ливанска банда, понякога описвана като семейство Капоне от съвременен Берлин, контролира голяма част от търговията с наркотици и оръжия в града от база в квартал Нойкьолн.

През последните 15 години членовете на клана са били обвинени и осъдени в много случаи за повече от 1000 престъпления, включително убийство.

Шестима от бандата са подсъдими за грабежи, а следващото заседание е утре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase