Снимка: БГНЕС

Двама гимназисти са екзекутирани в Северна Корея за гледане и разпространение на южнокорейски телевизионни драми сред приятелите си. Според радио "Свободна Азия" гледането и разпространението на К-драми в страната е в разрез със законите на Северна Корея, предаде Business Today.

Шокиращата екзекуция за гледане и разпространение на K-драма е рядка проява на наказание в режима на Ким Чен Ун, показва доклада.

В началото на октомври тийнейджърите са гледали няколко корейски и американски театрални постановки в гимназия в провинция Рянган в Северна Корея, която граничи с Китай, съобщава The Independent, позовавайки се на корейски медии.

Тийнейджърите, на възраст 16 и 17 години, са осъдени на публична смърт и веднага са разстреляни от властите на летище в Хьесан, докато жителите са били принудени да гледат насила, се казва в доклада. Членовете на режима нарекоха "престъпленията", извършени от непълнолетните, като "зло".

Още по темата
През 2020 г. Северна Корея въведе закон, уреждащ идеологическите и културните инструменти. Съгласно закона управляващият режим забранява чуждестранната информация и влияние в рамките на репресии, насочени срещу нарастващата популярност на корейските предавания и музика.

За да избегнат глоби, затвор или още по-лошо - смърт, южнокорейските предавания се пренасят контрабандно на флашки и се гледат при затворени врати в Северна Корея.

Неотдавна Северна Корея обяви, че родителите трябва да дават на децата си "патриотични" имена като "Бомба", "Пушка" и "Сателит". Страната се бори с имената, които според правителството са "твърде меки".

Миналата година в Северна Корея беше обявен 11-дневен траур по повод годишнината от смъртта на бащата на Ким Чен Ун - Ким Чен Ир. През този период гражданите нямаха право да се смеят, да пазаруват или да употребяват алкохол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase