Снимка: БГНЕС

Специализирана операция по линия на Криминална и Икономическа полиция се провежда на територията на село Антон. В проверките са включени и екипи на НАП и БАБХ, съобщиха от МВР.

По повод разпространени в медийното пространство оплаквания на граждани за упражняван спрямо тях тормоз чрез системни закани и заплахи от двамата задържани мъже от с. Антон и твърденията за осъществен „чадър“ над тях от страна на държавни институции, са предприети детайлни проверки на постъпилите сигнали и жалби и анализ на извършените действия по тях.

От МВР отчитат, че от направените справки е видно, че 40-годишният мъж е с четири криминалистически регистрации за различни по вид престъпления - противозаконно отнемане на МПС, взломна кражба, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, придобиване и държане на рискови наркотици. Съдебните му регистрации са три, като по две от тях е осъден на пробация след споразумение с прокуратурата, а по едно е получил условна присъда.

Регистрираните сигнали срещу него от началото на 2020 г. са общо седем.

По данни на потърпевшите и на база първоначалната проверка, те са подадени при предишното ръководство на РУ-Пирдоп. Две от преписките са образувани във връзка с грубо и арогантно отношение спрямо полицейски служители. При изпълнение на служебните си задължения по противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите в края на миналата година служители на ГДНП го поканили за беседа в РУ-Пирдоп.

Още на входа на районното управление мъжът демонстративно е заявил, че не носи документ за самоличност, държал се грубо и нападателно към постовия служител, съобщават от МВР.

След като надлежно му бил съставен акт за неносенето на лична карта, агресивното му поведение се прехвърлило и към полицейските служители, провеждащи беседата с него. Той крещял и обиждал, подигравателно отказвал каквото и да е съдействие, като безцеремонно твърдял „Нищо не можете да ми направите“. Жалбата от потърпевшия служител на МВР, подадена своевременно в Районна прокуратура-Пирдоп, е прекратена с мотива, че деянието е от частен характер.

Втора преписка по повод постъпила докладна записка за грубо и арогантно отношение спрямо друг служител на МВР също е докладвана по компетентност в Районна прокуратура-Пирдоп, отчитат от вътрешното министерство.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase