Снимка: БГНЕС

Планираните от САЩ санкции срещу Русия в случай на нахлуване в Украйна, ще засегнат държавните банки, износа на високи технологии и операциите с дълга, съобщи вестник „The Wall Street Journal“.

Според източник на изданието от администрацията на САЩ, сред банките, които може да попаднат под ударите, е ВТБ. Уточнява се, че списъкът не е окончателен и в него може да настъпят изменения. По данни на вестника, подготовката на санкциите се намира на заключителен етап.

Ако информацията на WSJ е достоверна, това означава, че сред обсъжданите санкции няма мерки срещу руските енергийни компании, включително и срещу газопровода „Северен поток-2“. Няма също планове Русия да бъде изключена от системата за международни плащания SWIFT, въпреки че редица западни медии неведнъж твърдяха, че се обсъждат такива стъпки. Освен това в момента Русия е по-добре подготвена да се противопостави на санкциите, отколкото през 2014 г., тъй като разчита в по-малка степен на външни заеми и демонстрира достатъчно високо ниво на икономически ръст, подчертава вестникът. Устойчивостта на руската икономика също поддържа високите цени на енергоносителите.

По-рано американската администрация многократно обявяваше, че ще наложи изключително строги санкции в случай на нахлуване на Русия в Украйна. В същото време на повечето въпроси относно конкретни възможни мерки представителите на Белия дом отговориха, че не изключват нищо, но не са правили конкретни изявления./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase