Снимка: БГНЕС

Според доклад на атомната агенция на ООН, Северна Корея е рестартирала ядрения си реактор в Йонгбьон. Там режимът произвежда плутоний, който се използва за ядрени оръжия.

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е експулсирана от Пхенян през 2009 г., но разчита на сателитни изображения за извършване на оценки. Едно от доказателствата, че реакторът е активен, са и данните, че реакторът изпуска охлаждаща вода от юли.

Йонгбьон - ядрен комплекс с 5-мегаватов реактор, е в основата на ядрената програма на Северна Корея.

Това е първият знак за оперативна активност в реактора от декември 2018 г., месеци след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се срещна с Ким Чен Ун в Сингапур, според МААЕ.

Йонгбьон отдавна се наблюдава отдалеч от експерти, опитващи се да добият представа колко оръжия може да произведе режимът.

МААЕ даде и повече подробности за радиохимична лаборатория в същия комплекс, която преработва отработено ядрено гориво. Агенцията сигнализира за дейността на лабораторията през юни.

В последния доклад се казва, че лабораторията е работила пет месеца до юли 2021 г., което предполага, че тя е обработвала пълна партида отработено гориво.

МААЕ заяви, че работата на реактора и лабораторията е "дълбоко обезпокоителна" и явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН.

Външното министерство на Южна Корея заяви пред агенция Yonhap, че правителството "непрекъснато следи ядрените и ракетните дейности на Севера в тясно сътрудничество със САЩ".

Северна Корея продължава да разработва ядрени оръжия, откакто инспекторите на МААЕ бяха експулсирани, като проведоха последния си тест през 2017 г.

Ким Чен Ун постави ядрения комплекс Йонбьон в центъра на преговорите си с Доналд Тръмп.

5-мегаватният реактор е основният източник на оръжеен плутоний за Пхенян - въпреки че много анализатори посочват, че съоръженията там остаряват.

Съобщава се, че сделката за премахването на реактора в замяна на облекчението на санкциите е отхвърлена от Доналд Тръмп, а това доведе до прекъсване на преговорите между двамата лидери в Ханой през 2019 г.

През януари Ким Чен Ун пое ангажимент за по-нататъшно развитие на своя ядрен арсенал. Той каза, че неговите учени ще работят върху миниатюризиране на бойните глави и разработване на тактически оръжия и "свръхголяма водородна бомба".

Досега имаше малко признаци, че Северът работи по тези проекти. Вместо това режимът се съсредоточи върху влошаващото се икономическо състояние и недостига на храни. Но изглежда нещо се е променило.

Това може да бъде и друго главоболие за администрацията на президента Байдън, която заяви, че е готова да проведе преговори, но досега не е направила Северна Корея политически приоритет.

Може би Пхенян е решил, че е време да се премести в списъка със "задачи" на Вашингтон .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase