Снимка: архив, БГНЕС

Кризата в политическия живот на Австралия продължава да расте, след като се появиха видеа, показващи служители да правят секс в парламента и довели до уволнението на помощник на законодател, предаде Би Би Си.

В един от записите помощникът прави секс на бюрото на депутатка.

Премиерът Скот Морисън нарече видеото „позор“.

Още по темата

Случаят стана достояние на обществеността, след като бивша служителка разкри как се е страхувала да не загуби работата си след сексуално посегателство, предаде БНР.

Британи Хигинс твърди, че е била изнасилена от по-старши колега в офиса през март 2019 г., но била под натиск да не докладва станалото на полицията.

Това отприщи вълна от твърдения за сексуални посегателства, а миналата седмица десетки хиляди протестираха срещу сексуалните посегателства и тормоз на жени в Австралия.

Видеозаписите, снимани преди две години, бяха разпространени в местни медии от бивш държавен служител. Той каза още, че в стаята за молитви в парламента е правен секс, а в сградата са водени жрици на любовта.

Нарече някои от колегите си „морално банкрутирали“ и че има „култура на мъже, които мислят, че могат да правят каквото си искат“.

Премиерът Морисън заяви днес, че е „шокиран“ и добави: „Трябва да подредим тази къща. Трябва да оставим политиката настрана по тези въпроси, да признаем проблема и да го оправим“.

По-рано той бе критикуван за липса на реакция, включително за отказ да се срещне с протестиращите миналата седмица. По-късно лидери на протеста бяха поканени в парламента, но те отказаха среща при закрити врата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase