Снимка: БГНЕС

Бяхме уведомени във вторник, в началото на деня, че президентът е бил контактен на положителен на коронавирус. Автоматично го потърсихме и установихме, че той е извън България. Изчакахме го да се прибере, връчихме му предписанието. Той проведе PCR тест, който е отрицателен, и с моя заповед от днешна дата карантината му е свалена, обясни шефът на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев на брифинг на здравните власти.

"След 3 отрицателни резултата от PCR тест на президента, единият от които направен в Естония, по преценка на епидемиологичния риск и по моя преценка, сме декарантинирали президента днес", каза Пенчев.

В 17,58 часа вчера на правителствения ВИП терминал кацна самолетът с президента Радев от посещението му в Естония, което прекъсна поради контакт със заразения с коронавирус ген. Димитър Петров.

Двамата се срещнаха миналия петък, на празника на летеца, а новият шеф на ВСС още на следващия ден се е почувствал зле и в неделя е излязъл положителният му тест.

Президентът се завърна от Талин предсрочно. Той бе там да приеме домакинството на инициативата "Три морета", която обединява 12 държави от Балтийско, Черно и Адриатическо море. Самата естонската президентка Керстин Калюлайд съобщи в социалните мрежи за това, че Радев е бил контактен със заразен от коронавирус, поради което посещението му се прекратява.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase