Снимка: БГНЕС

Бърни Екълстоун е добре познат с това, че превърна Формула 1 в глобален бизнес за милиарди и състезания във всеки ъгъл на света. Той също така е и добре известен с изказванията си, които не веднъж са предизвиквали скандали.

В разгара на протестите в САЩ и Европа, подтикнати от движението BLM, Формула 1 бе критикувана заради липсата на расово разнообразие. И то най-вече от шампиона Люис Хамилтън, който остава единственият чернокож състезател. Той създаде собствена организация The Hamilton Commission, стана част от протестите и се възмути, че най-големите звезди от F1 не изразяват позицията си, а запазват мълчание.

Екълстоун похвали Хамилтън за инициативата му, но не спря там.

"Люис Хамилтън е много специален. Първо, той е много, много, много талантлив пилот, а сега се оказва, че има и талант да защитава каузи, в които вярва. Кампанията, която започна за чернокожите е прекрасна. Той се справя страхотно. Хората като него - лесно разпознаваемите, са онези, които обществото слуша", каза Бърни, който напусна поста си на шеф на Формула 1 през 2017 г. и сега е само съветник.

Ала Екълстоун е на мнение, че инициативата на Хамилтън няма да постигне нищо, "нито добро, нито лошо", за Формула 1.

"Просто ще накара хората да се замислят кое е по-важно. Мисля, че се отнася за всички. Хората ще си помислят: "Какво подяволите? Защо чернокожите и белите трябва да са на едно мнение относно белите хора?" В повечето случаи, чернокожите са по-големи расисти от белите", заяви той пред CNN. Когато го питат защо е на това мнение, той отговаря, че просто "това е забелязал през годините".

Според Бърни и свалянето на статуите е безсмислено. "Трябваше да си ги оставят там", заявява той. Бившият бос на Формула 1 не веднъж е влизал в медийните заглавия със скандалните си възгледи. През 2009 година, той заяви, че "Адолф Хитлер е човек, който е успявал да свърши работата си" и подкрепи политиката на Путин срещу хомосексуалистите.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase