Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел призова за бързи и решителни действия за борба с промените в климата по време на своя реч на световния икономически форум в Давос, като добави, че целите на парижките споразумения са въпрос на „оцеляване“, пише европейската редакция на списание Politico.

Още по темата

„Убедена съм, че цената за бездействието ще е много по-висока от цената на действието“, каза тя по време на речта си, след което увери, че вярва в способността на международната общност да се адаптира и да намали съществено вредните емисии до 2050 г. и да постигнат „климатична неутралност“.

Въпросът за това дали света може да постигне целите на парижките споразумения „може да е въпрос на оцеляване“, добави тя, като според нея богатите страни са по-отговорни за решаването на този проблем. Освен това Меркел прие различен подход по отношение на младите активисти, като шведката Грета Тунберг, в сравнение с президента на САЩ Доналд Тръмп. Американският държавен глава отхвърли призивите на активистите и ги нарече „пророци на гибелта“, но Меркел заяви, че „нетърпимостта на младите хора е нещо, към което трябва (и ние) да се стремим“, пише агенция „Фокус“.

Канцлерът обърна внимание и на редица местни проблеми, свързани с климата и природата.
„И в Германия също имаме огромен брой хора, които не смятат, че въпроса е спешен“, каза тя и обясни, че решенията, свързани с намаляването на ядрена енергия и използването на въглища могат да доведат до по-високи цени на електричеството, което е раздразнило някои хора.

Меркел посочи и разделението между големите градове и провинцията в своята страна.
„Индивидуалната мобилност е нещо, с което хората в градовете са в положение да се съобразят, за разлика от хората от провинцията“, каза тя.

Канцлерът няколко пъти повтори, че международното сътрудничество е изключително необходимо, ако света иска да постигне промяна. Тя посочи „невероятния прогрес“, който е бил постигнат от първия Световен икономически форум, който се е провел през 70-е години на миналия век и добави, че всичко това не би било възможно без сътрудничеството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase