Снимка: БГНЕС

Осем европейски държави ще изпратят военни кораби в Персийския залив, за да гарантират сигурността на петролните танкери в една от най-натоварената му част - Ормузкия проток.

Това съобщи върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел след заседанието на външните министри в Брюксел в понеделник.

Великобритания, Франция, Германия, Дания, Нидерландия, Белгия, Португалия и Италия ще се включат в наблюдателна морска мисия, която ще се проведе под европейски флаг и има подкрепата на всички държави членки.

Целта е намаляване на напрежението в региона и подобряване сигурността на корабите, заяви Борел.
Великобритания поиска помощ от съюзниците си, след като миналата година британски танкер беше задържан за няколко седмици от Иран в отговор на арестуването на ирански съд в Гибралтар.

Мисията, чиято щабквартира вероятно ще е в ОАЕ, ще осъществява и наблюдение от въздуха.
ЕС обмисля и как да подпомогне спазването на оръжейното ембарго, наложено от ООН на Либия, каза Борел. Военните дипломати на ЕС имат около месец да предложат решения. Едно от тях ще е префокусиране на военноморската операция на ЕС в Средиземно море “София”. До миналата година нейните кораби се занимаваха основно с преследването на трафиканти и спасяването на мигранти, идващи от Италия. След това обаче страните членки не се разбраха за продължаването ѝ и тя остана без кораби. Сега Борел съобщи, че “София” вероятно ще се концентрира повече върху спирането на военните доставки за враждуващите кланове в Либия. ЕС обаче ще трябва да помисли и за наземна мисия или поне за допълнително наблюдение от въздуха, тъй като по-голямата част от оръжието за Либия идва по суша от съседните страни, разказа Борел.

“Искам да подчерта, че в Либия няма споразумение за прекратяване на огъня, а само примирие”, заяви първият дипломат на ЕС.

Тепърва работна група, излъчена от двете враждуващи милиции на Файез ал Сарадж и на ген. Халифа Хафтар ще преговарят за постигане на трайно примирие.

“Без да имаме прекратяване на огъня ще е трудно да си представим по-тясно ангажиране на ЕС в Либия”, заяви Борел.

Той описа като “голям успех на германската дипломация” проведената в Берлин в неделя конференция за Либия, която завърши с подписване на споразумение от 55 точки, сред които прекратяване на военните действия и спазване на военното ембарго.

Борел обясни, че днес външните министри не са вземали конкретни решения, а само са обсъдили резултатите от Берлинската конференция и възможностите на ЕС да подпомогне политическия процес в Либия.

“Ситуацията днес е много по-добра, отколкото преди седмица, но прекратяване на огъня нямаме, а примирието може да бъде много често нарушавано”, предупреди първият дипломат на ЕС.

Борел определи Либия като “тумор, който разпространява метастазите си в съседните държави”. ЕС обмисля разширяването на трите си мироопазващи операции в страните от Сахел, след като миналата година се оказа най-кървава от 2012 г насам. Над 5000 души са загубили живота си през 2019 г.   

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase